Paardensport & -houderij

PRINSENBEEK HIPPIQUE GESLAAGD EVENEMENT

Medio mei legden studenten van de derde klassen Paardenhouderij hun Proeve van Bekwaamheid voor Animal Event af. Van de groep van 23 leerlingen slaagden er 22, waarvan vijf excellent. Een buitengewone score dus.

In het competentiegerichte onderwijs sluiten de studenten hun opleiding af met het afleggen van een Proeve van Bekwaamheid. Voor studenten betekent dit, dat ze een eigen evenement van het begin tot het einde moeten organiseren. Inclusief draaiboeken, begrotingen en het organiseren van officials, deelnemers en sponsors.

De groep werd in vieren gedeeld. Twee groepen hielden zich bezig met individuele dressuur. Eén groepje voor de oefendressuur en één groepje organiseerde de officiële wedstrijd die werd verreden onder auspiciën van de KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie). Er kwamen een kleine honderd deelnemers aan de start.

Ook werd er gesprongen op het terrein van de Landelijke Rijvereniging Ons Genoegen uit Prinsenbeek. In een soort gelijke constructie gingen 140 ruiters van start. Het parcours werd uiteraard ontworpen door een officiële parcoursbouwer namelijk Johan de Jongh. Het parcours werd natuurlijk gebouwd door de studenten die ook zelf de hindernissen aanvoerden van de diverse sponsoren. Menig kilometer moest daarvoor werden afgelegd.

Het programma verliep exact volgens het tijdschema en om 19.30 uur was alles weer opgeruimd. Heel veel positieve reacties kregen we van diverse deelnemers, officials en bestuurders van de kring West Brabant van de KNHS. Mede dankzij de vele sponsoren werd de dag ook nog eens een financieel succes. Heel veel dank daar voor.

Op onderstaand filmpje kun je zien hoe onze studenten Paardenhouderij jaarlijks Outdoor Brabant ondersteunen.


Een kijkje bij Manege Overbos

Eén van onze opleidingen is Paardenhouderij/-sport. We namen daar een kijkje. Of liever gezegd: we bezochten Manege Overbos, waar het Prinsentuin College negen paarden heeft staan. We spraken daar met Lisa de Koning.: "Iedere week berijd ik Blackberry. Het is pas vijf jaar, dat is voor een paard nog heel jong. Ze is bovendien heel erg gevoelig, bangig en gestrest. Het is dus eigenlijk een heel moeilijk paard, maar ik heb er iets mee. We kunnen het heel goed met elkaar vinden. Vandaar dat ik haar altijd afrijd. Voor mijn klasgenoten is Blackberry te lastig. Het is sowieso voor een jong paard het beste om door één vaste ruiter te worden bereden. Alle Prinsentuinpaarden worden in principe dagelijks bereden. Tijdens de vakanties zijn hier altijd wel liefhebbers voor te vinden.

Hoewel ik al in het tweede leerjaar zit, zit ik pas een half jaar op het Prinsentuin College. Dit komt omdat ik mijn Havodiploma heb, daarmee kon ik direct in de tweede beginnen. Daarbij komt dat ik voor een aantal vakken vrijstellingen heb. Zoals bijvoorbeeld voor Engels en Nederlands, dat is dus heel luxe. Na de opleiding wil ik de paardensport in. Ik rijd nu ook al wedstrijden, minstens één keer per 14 dagen."

 

Prinsentuin College Topper 2010, Anouk Dahrs