Plantenteelt

Prinsentuin College vindt samenwerking met bedrijfsleven zeer belangrijk.
Binnen het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Tuinzaden en Uitgangsmaterialen kennen we een Meetingpoint bij het bedrijf Natuurlijk Tomaat.

(Onder de video vind je een handleiding voor het kweken van tomaatjes)TEELTHANDLEIDING PRUIMTOMAATJES

Stap 1 Teeltvoorbereiding
Tip. Boor met een kleine ijzerboor (5mm) een vijftal gaatjes onder in de pot. Op deze manier kan een teveel aan water makkelijk worden afgevoerd.
Plaats als eerste een schoteltje onder de pot, om overtollig water op te vangen. Vul de pot met de samengeperste kokos en giet hier bij voorkeur  kraanwater overeen tot de kokos is verzadigd. (Als er water onder de pot vandaag komt, is dit teken dat kokos is verzadigd).
Laat de pot vervolgens nog een kwartiertje staan, zodat het water zich in de pot goed kan verdelen.

Stap 2 Zaaien
Standplaats: Zonnig, binnen en buiten
Niet op de tocht: Zet de plant niet te veel in de wind of op de tocht. De tomatenplant is namelijk gevoelig voor grote temperatuurswisselingen.
Zaai de tomatenzaden in vochtige potgrond, ongeveer één centimeter uit elkaar, en bedek ze met een klein laagje aarde (maximaal 0,5 cm). Besproei deze aarde met een plantenspuit. Zaai niet te diep, om te voorkomen dat de tomatenzaden niet genoeg energie hebben om boven de grond te komen. Tomatenzaden ontkiemen het beste bij een temperatuur van 23 - 26 graden Celsius. Wanneer de temperatuur te laag is, zullen ze niet ontkiemen. Dek na het zaaien het potje af met behulp van een plasticzakje.
Na 7 - 10 dagen verschijnen de eerste zaailingen boven de grond. Soms al eerder. Verwijder bij het verschijnen van de eerste zaailingen het plasticzakje van de pot.
De zaailingen zijn gevoelig en hebben nu ze boven de grond komen naast warmte, vocht en zuurstof vooral veel licht nodig. De planten houden van licht!

Stap 3 Verzorging
Zorg ervoor dat de plantjes altijd voldoende water hebben. De grond mag iets vochtig zijn, maar er mag geen water op blijven staan. Controleer de vocht toestand van de grond om de 2 dagen. De snelheid waarmee de grond opdroogt is deels afhankelijk van de temperatuur en de hoeveelheid licht. Kijk iedere dag ook even goed naar de plant, staat de plant er slapjes bij, dan heeft de plant naar alle waarschijnlijk behoefte  aan wat extra water.
Het bemesten van de plant bevordert de levensduur en de gezondheid van de plant. Kijk van te voren wel goed naar de gebruiksaanwijzing van de verschillende meststoffen. Een overschot aan meststoffen kan namelijk een averechts effect hebben op de ontwikkeling en levensduur van de plant.

Stap 4 Bestuiving
Hommels zorgen buiten en in de kas voor een natuurlijke bestuiving, wanneer de plant binnen staat kan de bestuiving gestimuleerd worden door bij bloei tegen de tak of bloemtros te tikken.

Stap 5 Oogsten
De pruimtomaatjes kunnen geoogst worden als ze mooi rood gekleurd zijn. Ze kunnen worden geplukt door het tomaatje met het kroontje van de steel af te breken (niet trekken!).