Veehouderij

Begeleiding bij maatschappelijke stage
Op dinsdag 10 februari bezochten zo'n  twintig leerlingen van de Bredase vmbo-school Tessenderlandt onze school. Deze derdejaars leerlingen volgden workshops die door onze vierdejaars studenten van Veehouderij en Plantenteelt werden verzorgd. Het betrof vijf verschillende workshops: Suikerbiet/Glastuinbouw, Graan/Aardappelen, Het varken, Melken en De koe.

   


Bij de workshop Melken werd met een kunstkoe een heuse wedstrijd handmelken gehouden. Degene die uiteindelijk het meeste water in haar of zijn emmer had, werd tot winnaar uitgeroepen.

   


De workshops dienden als voorbereiding op een bedrijfsbezoek van een dagdeel door de leerlingen in de week na de krokusvakantie. En dit alles weer in het kader van de maatschappelijke stage. Voor onze studenten is het een prima manier om hun presentatietechniek te oefenen.

 
Ervaringen studenten

Docent Nederlands, T. Laming, helpt op de foto studenten Veehouderij hun teksten te verbeteren. Deze studenten moeten na hun studie namelijk zelfstandig een bedrijf kunnen runnen. Eén van de aspecten die hierbij komt kijken, is het beheer van een eigen website.

Bram de Graaf en Pim van Hal, 1e jaars Veehouderij, niveau 3:

"De introductie die we begin dit schooljaar kregen was wel aardig. We hebben elkaar leren kennen, maar ook de weg in het gebouw en de schoolregels. Toevallig zijn we geen van beide van boerenafkomst, maar willen wel iets met koeien gaan doen. Bram heeft zelfs al drie koeien. In de les is het behoorlijk hard werken, maar we hebben voldoende tijd om te buurten. We komen allebei van ver; Bram uit Lage Mierde en Pim uit Udenhout. Daarom hadden we ook naar Den Bosch kunnen gaan, maar het Prinsentuin sprak ons meer aan. En tot nu toe hebben we het prima naar onze zin. We hebben het heel gezellig hier."

Koen Vermunt, 3e jaars Veehouderij, niveau 4:

"We hebben thuis geen bedrijf, wel een paar hobbykoeien. Daar voelde ik me altijd al tot aangetrokken. Wat we met die koeien doen? Nou gewoon die lopen in een wei en elk jaar slachten we er een. Ik heb het hier op school best naar mijn zin. Dit betekent niet dat altijd alles goed gaat. Neem bijvoorbeeld wiskunde, daar zitten we met een heel grote groep in de klas en dat is best wel eens lastig. Maar het projectonderwijs vind ik weer helemaal top. We doen dat in groepen, gedeeltelijk hier op school en voor de rest op een werkbedrijf.