Samenwerking bedrijfsleven

Zonder het bedrijfsleven geen beroepsopleidingen. Daarom werken we hier nauw mee samen.

Zo proberen we onze opleidingen zoveel mogelijk aan te passen aan de wensen van het groene bedrijfsleven. De bedrijven weten immers het beste wat hun toekomstige medewerkers aan kennis in huis moeten hebben. Daarnaast hebben we de bedrijven nodig om onze studenten praktische vaardigheden op te laten doen. Onze samenwerking is overigens niet alleen met individuele bedrijven, we hebben ook veel afstemming met brancheverenigingen. Klik hier om te zien welke dat zoal zijn.

CUMELA Nederland

CUMELA Nederland is de brancheorganisatie voor de cumelabedrijven in Nederland. Dit zijn de bedrijven die actief zijn in cultuurtechnische werken en grondverzet, meststoffendistributie en loonwerk agrarisch. De cumelasector telt ruim 3500 specialisten in groen, grond en infra. Daarvan zijn er 2400 bedrijven middelgrote- en grote ondernemingen met 24.000 medewerkers. Deze cumelabedrijven zijn samen goed voor een jaaromzet van ruim drie miljard euro. De bedrijven zijn vaak actief in meerdere werkvelden: agrarisch loonwerk, aanleg en onderhoud van groenstroken, sportterreinen en natuur- en recreatieterreinen, meststoffendistributie en grond-, weg- en waterwerken in brede zin.

Veel cumelabedrijven hebben hun roots in het traditionele agrarisch loonwerk. Een deel van de ondernemingen heeft zich door verbreding van de bedrijfsactiviteiten ontwikkeld tot aannemers en onderaannemers in de GWW-sector. Enkele honderden bedrijven hebben zich gespecialiseerd in meststoffendistributie.

De jaarlijkse investeringen door de sector in machines, werktuigen en uitrustingsstukken bedragen ruim 700 miljoen euro.

Ka(n)srijk Made

Onze opleiding Plantenteelt werkt nauw samen met Ka(n)srijk Made. Dit zijn verschillende glastuinbouwbedrijven die gezamenlijk op zoek zijn naar nieuwe medewerkers die willen leren.


Werken én leren voor een MBO-diploma
Bij Ka(n)srijk Made krijgen nieuwe medewerkers de gelegenheid om te werken en de MBO-opleiding tot (vakbekwaam) medewerker teelt te volgen. Aan dit project zijn onderstaande bedrijven verbonden:

Gebr. Bos Tomaten
Easy Grow Hedera's
Grootscholten Matricaria
De Jong Tuinplanten Tuinplanten
Kwekerij Meer Camp Trostomaten
Van der Lans Puntpaprika's
Leen Middelburg Chrysanten
Van Marrewijk Potplanten
Nickerson-Zwaan Groep Gewassenveredeling
W.A.M. van Vliet Chrysanten
VLM Hydrocultuur Tropische potplanten
Kwekerij Westmade Gerbera's
Van Winden Komkommer
WPK Groenteplanten
 
Nieuwe medewerkers krijgen hier een baangarantie met doorgroeimogelijkheden in leidinggeven, techniek en innovatie. Het arbeidscontract heeft een omvang van minimaal 24 uur per week. Daarnaast volgen deze medewerkers gemiddeld één dag per week lessen, die worden gegeven door docenten van het Prinsentuin College in Breda.
Meer informatie?
Kijk eens op www.kansrijkmade.nl

Glastuinbouw Steenbergen

Werken én leren voor een MBO-opleiding
LGS is een samenwerkinsverband van Steenbergse glastuinbouwbedrijven. Bij het LGS volgen twee klassen de MBO-opleiding tot (vakbekwaam) medewerker teelt. In dit verband participeren de volgende bedrijven:
  • Hoogerbrugge Tomaten
  • Van Duijn Aubergines
  • Yona Paprika's
  • Van Adrichem Tomaten
  • KBB Holland Tomaten
  • Van der Houwen Tomaten
  • 4 Evergreen Paprika's
  • De Drie Koningen Loonwerk
  • Nuijten Planten
Bij deze bedrijven krijgen nieuwe medewerkers een baangarantie met doorgroeimogelijkheden in leidinggeven, techniek en innovatie. Het arbeidscontract omvangt minimaal 24 uur per week. Daarnaast is volgen de medewerkers gemiddeld één dag per week lessen in Steenbergen, die worden gegeven door het Prinsentuin College. Meer informatie? Kijk eens op www.tuinbouwklas.nl

Treeport Zundert

Zundert is een nationaal en internationaal centrum voor de boomkwekerijsector. Naast ruime aandacht voor het 'gewone' midden-en kleinbedrijf ondersteunt de gemeente Zundert de boomteeltsector met raad en daad. De boomteelt is een belangrijke economische pijler in Zundert. Maar liefst 40% van de Zundertse bevolking is werkzaam in de boomteeltsector. Deze boomteeltsector is bezig om krachtiger en doorzichtiger te worden en de productie verder te optimaliseren. Een belangrijke factor achter dit proces is de verdere internationalisering van de markt en onderzoek naar de behoeften van de consument, om te weten te komen wat zij kopen. De boomteeltsector Zundert zal zich de komende jaren verder versterken en verduurzamen om haar concurrentiekracht te behouden.