Laatste trekkerrijbewijs voor 66-jarige

Woensdag 1 juli 2015 -

Gisteren heeft Arie Versluis zijn laatste trekker-rijcertificaat afgenomen. Zijn verslag hierover:  

Vandaag heb ik, Arie Versluis, mijn allerlaatste trekker-rijcertificaat afgenomen. Het was een heel bijzonder moment met een bijzondere kandidaat, maar ook een hele bijzondere rit. In november 1977 behoorde ik, als 22-jarige, tot de allereerste groep die de bevoegdheid kreeg om als examinator trekker-rijbewijzen te gaan afnemen. In het begin heel veel cursussen op de zaterdag en later heel veel individuele examens.

Maar vandaag de allerlaatste en dan ook nog een trekker rijcertificaat bij Andries de Fockert, 66 jaar oud. Andries rijdt al jaren rond op zijn vertrouwde Deutz-trekkertje van 45 pk door het dorpje aan de Waal. Het probleem was dat Andries nooit zijn auto-rijbewijs heeft gehaald. Wilde hij op zijn trekkertje blijven rijden dan moest hij toch het fel begeerde 'groene' papiertje gaan halen. Andries melde zich aan bij de VMBO-school Prinsentuin Andel.

Daar kreeg Andries ook te horen dat hij met een grote combinatie moest afrijden. Hij heeft verschillende keren geoefend, samen met een medewerker van het plaatselijke loonbedrijf. Eindelijk was het zover en op 29 juni heeft hij zijn theorie behaald en op 30 juni moest er afgereden worden.

Zenuwen had Andries niet en hij ging voortvarend van start. Af en toe ging het hard zat en had best een tandje terug mogen schakelen. Op de weg met de grote kipwagen had hij zijn ene hand losjes bij de 'powershift-knopjes' en zijn andere hand aan het stuur. Twee handen aan het stuur is in principe de eis!

Halverwege de rit stuurde ik hem de hoge Waaldijk op en dacht wel even: 'Als dat maar goed komt'. Halverwege de dijk stond een rij met auto’s waar hij langs moest rijden en dat ging rakelings goed. Ik kon het net niet goed genoeg zien of alles mis ging, maar het ging goed. Tegelijkertijd keek ik links van mij wel naar beneden en hoopte dat Andries de combinatie wel op de dijk wist te houden.

Op dat moment komt er ook nog eens een auto om de bocht heen. Ook daar draaide Andries zijn combinatie mooi om heen. Al met al was dit laatste 'rijbewijs' een hele mooie, maar ook zinvol voor Andries.

Op het loonbedrijf nog even nagepraat over de toekomst van het echte trekkerrijbewijs. Met zijn allen waren we het erover eens dat het goed is dat de rijscholen het stokje nu gaan overnemen. Maar ook dat er nu rijlessen genomen moeten worden en dat er perse met een grote combinatie afgereden moet worden. Persoonlijk vind ik het jammer dat het Prinsentuin College heeft besloten om er niet verder mee te gaan en dat ik er na 38 jaar er mee moet stoppen.